Langoše s čimkoliv

langos langos
langos langos
langos langos
langos langos

Takže nejprve si musíme pěkně vymazlit těsto. Nachystáme si do mísy hromádku mouky (asi tak čtvrt - půl kila třeba), do té hromádky nasypeme trošku cukru (tak třebas jednu velikou špetku, nebo spíš jednu polévkovou lžíci) a rozdrobíme kousíček kostky droždí. Stačí opravdu jenom kousíček, čtvrtka je až až. No a teď pozor. Tu hromádku budeme podlejvat vlažnou! vodou (takovou příjemně teplou, nesmí ale pálit, to už by bylo moc!) a vařečkou pěkně "ducáme" vznikající těsto odspoda. S těstem se musí jemně, nesmí se do toho tou vařečkou moc zhurta. Vody tam dáme tak akorát, těsto nesmí být tekuté, ale prostě takovej těstovej bochánek aby vzniknul. Tuhle fázi neuspěchat, těsto pěkně "podducávat" a nakonec trošku zasypat zvrchu moukou, přikrýt mísu utěrkou a uložit někam do tepla. Teď bude těsto v klidu kynout, nestresujeme ho častým čuměním a odkrýváním. Mezitím si můžeme připravit něco, co na ty langoše dáme. Kromě populárního česneku a sýra se dá langoš jíst bez problému se špenátem, marmeládou, nebo třebas s dobrou hustou omáčkou z cibule, rajčat a koření.

Když je těsto dobře vykynuté (nebo už to nemůžeme vydržet), uždibujeme (pomocí nože třebas) kusance, oprašujeme je moukou aby nelepily a děláme z nich takové malé bochánky, které nad rozpáleným olejem pěkně roztáhneme do placata a takto je tam hodíme. Začne to hned kolem těsta bublat (ten rozpálený olej) a pomalu se začne těsto nafukovat (pokud jsme ho správně připravili). Za chvilku otočíme langoš na druhou stranu, no a pak už je hotovej.

[2006]