Základem všeho je dobře připravené těsto. Zkuste namíchat hladkou mouku s polohrubou, asi tak necelýho půl kila dohromady, rozdrobte do toho čtvrtku kostky droždí, nasypte trošku cukru a taky trošku soli, polejte trošku olejem (olivový olej má přednost) a pak dolejte vlažnou vodou a pečlivě uducejte těsto. Těsto ducáme se stejnou opatrností a důkladností, jako těsto na langoše. Pak dáme těsto odpočinout do tepla. Mezitím si připravíme plech, na kterém budeme pizzu pécti. Pokud najdeme kus pečícího papíru, budeme mít velkou výhodu, protože ten plech tolik neušpiníme a nebudeme muset mýt nádobí. A samozřejmě se nám pizza zespoda nepřipeče, na tom papíru. Vo to de. Jak nám těsto vykyne, tak ho pěkně kidneme na ten plech (papír), který je mírně předehřátý z trouby. Musíme se vyvarovat tepelného šoku, proto teploučké vykynuté těsto nedáváme na studený plech. Těsto pekně zvolna rozprostřeme po plechu a vrazíme do trouby. Každá trouba peče jinak, správná teplota se dá odhadnout až praxí. Nesmí to moc pálit. Teď si nasekáme dva-tři stroužky česneku na drobno, dáme do hrníčku, zalejeme trochou oleje (olivový má přednost) a nasypeme trochu sladké papriky a promícháme. Vznikne nám taková řervená olejovito-česneková hmota, kterou potřeme vrchní stranu pizzy ve fázi, kdy už je povrch tvrdý (pevný). To bývá tak po deseti až patnácti minutách pečení. Po namazání povrchu červenou hmotou pizzu vrátíme do trouby a necháme dalších deset minut péct. Mezitím zkontrolujeme jestli máme připravený špenát s podušenou cibulkou a zda-li je dobře hustý, aby se na povrchu pizzy neroztekl. Až uvidíme, že okraje pizzy začínají hnědnout, čili až bude pizza skoro hotová, naládujeme na její povrch špenát, na špenát rozprostřeme pokrájený sýr a olivy a případně zasypeme předem namočenýma semínkama slunečnice. Vrazíme naposledy do trouby a pokud máme průhledná (skleněná) dvířka, pozorujeme jak se pomalu začíná sýr rozpékat. Teď už je jen otázkou nervů, kdy pizzu vyndáme ven. Doufejme že bude dobrá a křupavá.
[2008]